Τον σηµαντικότερο ρόλο για την προστασία της υγείας μας από τον καρκίνο του πνεύμονα διαδραµατίζει η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση. Δηλαδή, ο προληπτικός προσυµπτωµατικός έλεγχος της υγείας µας, σε συνδυασµό µε τις συµβουλές των ειδικών για τη διακοπή καπνίσματος αλλά και για θέµατα διατροφής, άσκησης και διαχείρισης του άγχους µας. Από ένα απλό ετήσιο «check up», µέχρι πολύπλοκες διαγνωστικές εξετάσεις -πάντα µετά από παρότρυνση των ειδικών- όλα αποτελούν ένα καλό «ιστορικό» για την πορεία της υγείας µας.
Κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα
«Η μελέτη National Lung Screening που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή μελέτη NELSON απέδειξαν μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα στην ομάδα ελέγχου που υποβλήθηκε σε προσυμπτωματικό έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας.»
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα είναι ο έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Ο καρκίνος του πνεύμονα προϋπάρχει πριν δώσει συμπτώματα και όταν αυτά παρουσιάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί.
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας, η οποία έχει αποδειχθεί ως το μόνο χρήσιμο εργαλείο για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός της εξέτασης είναι η ανεύρεση μικρών περιφερικών πνευμονικών σκιάσεων σε πρώιμο στάδιο, με στόχο την έγκαιρη και ριζική αντιμετώπιση σε περίπτωση διαγνώσης καρκίνου του πνεύμονα.
Είναι πλέον αποδεκτό ότι η επιτυχής εφαρμογή προσυμπτωματικού ελέγχου με αξονική θώρακος για πρώιμη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στην κοινότητα στηρίζεται στη σωστή στόχευση του πληθυσμού που θα συμπεριληφθεί και την εκπαίδευση του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού που θα διαχειριστεί ένα σημαντικό όγκο πληροφοριών.

Κάνε την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα.

«Πάρε μια ανάσα ζωής και μην γίνεις αυτός ο ήρωας ποτέ.»
Έκανες την αξονική σου. Και τώρα τι να περιμένεις;
Μετά την αξονική τομογραφία, μπορούμε να επιστρέψουμε στις κανονικές μας δραστηριότητες. Προγραμματίζουμε μια συνάντηση με το γιατρό μας για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα, τα οποία είναι συνήθως έτοιμα εντός λίγων ημερών. Ο γιατρός μας θα αξιολογήσει την εικόνα μας, θα συζητήσει μαζί μας και θα μας προτείνει τα επόμενα βήματα, εάν υπάρχουν. Η αξονική μπορεί να μη δείξει απολύτως τίποτα. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός μας θα μας ενημερώσει αν και πότε πρέπει να την επαναλάβουμε.
Σε ένα 10% των περιπτώσεων, η αξονική μας μπορεί να δείξει κάτι στους πνεύμονες ή στους λεμφαδένες ή στον υπεζωκότα ή στην καρδιά.
Υπάρχουν κίνδυνοι;
Η αξονική τομογραφία είναι μια γρήγορη εξέταση και ο ανοιχτός εξοπλισμός είναι καταλληλότερος για άτομα με κλειστοφοβία. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος της αξονικής τομογραφίας είναι η έκθεση σε ακτινοβολία. Το συζητάμε με το γιατρό μας, αλλά οι μικροί κίνδυνοι αυτής της ακτινοβολίας αντισταθμίζονται από το όφελος των πληροφοριών που λαμβάνονται από τη σάρωση.

Ενημερώσου από τον Γιατρό σου Συμβουλεύσου τον Πνευμονολόγο σου
Πηγή:
Cancer Research UK (2017), Statistics and Outlook for Lung Cancer
NICE (2019). The diagnosis and treatment of lung cancer. Full Guideline. NICE Clinical Guideline www.nice.org.uk
Μάθε εάν σε αφορά
Ακολουθούν κάποιες σύντομες ανώνυμες ερωτήσεις σε μορφή quiz αναφορικά με το ιστορικό καπνίσματος. Οι συμβουλές που εμφανίζονται δεν αποτελούν κάποιου είδους διάγνωση ή πρόταση για θεραπεία. Αν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση επικοινώνησε με τον γιατρό ή τον πνευμονολόγο σου.
Τι ηλικία έχεις;